Diverse garden pests

Nem múlhat el a nyár ezen időszaka a levéltetvek felszaporodása nélkül. Tapasztalhatjuk a megjelenésüket dísznövényeken, gyümölcsfáinkon is. Június végén, az őszibarackon, almán, meggyen, dísznövényeinken is láthatóak a levelek torzulását gyakran okozó apró szívó kártevők. A levéltetvek a torzult levelek fonákján megbújva a rovarölő szer kipermetezésekor is nehezen elérhetőek. A levéltetvek ellen akkor tudunk hatásosan fellépni, ha testüket eléri a permetlé. Ezért a rejtőzködve élő és fejlődő kolóniáik ellen leghatásosabb módon felszívódó rovarölő szerrel kell permetezni. Ahol torzuló hajtásokat nem idéznek elő, ott elég, ha kontakt hatóanyagot használunk. Gazdaboltokban mindkét fajta szer elérhető.

Ha levéltetveket nem látunk a hajtásokon, de mégis láthatóan gyengül a növény, akkor a szabad szemmel nehezen észrevehető atkák, takácsatkák okozhatják a gondot. Sokféle haszonnövényt és dísznövényt megtámadnak és súlyos esetben levélhullást, korai lombszáradást okozhatnak. Ellenük az atkaölő szerek többféle hatóanyaga áll rendelkezésünkre. A kezelést a legyengült növényeken 2-3 hetente meg kell ismételni a hatásosság érdekében. A csonthéjas gyümölcseink közül érik az őszibarack, kajszibarack is. Száraz, meleg időben az érő gyümölcseinket illetéktelen rovar látogathatja, amely szedés előtt károsítja a gyümölcsöt. Az utóbbi években egyre nagyobb gondot okoz az aranyos rózsabogár, vagy virágbogár (1. kép). 

aranyos rózsabogár

Tömegével lephetik el gyümölcsfáinkat, ahol az édesedő, nedvdús gyümölcsöt rágják meg. A kártételük megelőzésére ma már feromon csapdák használhatók, amelyekkel eredményesen csalogathatjuk, és nagy számban foghatjuk be a betolakodókat. A kártevők mellett június végén, az almán és a körtén is megjelentek a kórokozó gombák tünetei. Almán korán kialakultak az almafa varasodás és a lisztharmat jellegzetes kórképei. Az érzékenyebb fajtákon gyakori védekezést kell végeznünk ahhoz, hogy a termést megvédjük a fertőzéstől. Almafa varasodás ellen a Miltox Special Extra WP javasolt. Az almafa lisztharmat ellen használható az Eurokén 2000 80 WG, amelyet megelőző jelleggel, vagy felszívódó hatóanyagokkal kiegészítve alkalmazzunk almában. A körte levelein már jól láthatóak a narancssárga, majd barnuló foltok, a körterozsda tünetei (2. kép), amelyek a levél alsó felén kiemelkedő képleteket, ecidiumokat fejlesztenek. 

körterozsda

A tünetek elszaporodása ellen a körtén is használjuk a Miltox Special Extra WP-t. Csapadékos időben 7-10 naponta ismételjük a kezelést. A záporok, zivatarok hatására a baktériumos betegségek megjelenése, vagy felszaporodására is valószínű. A dión, a levélen, főleg az érközökben, vagy a zöld termés burkon megjelenő, besüppedő, nedvesen rothadó foltok jelzik a xantomonaszos fertőzés bekövetkezését (3. kép). A fertőzés ellen réztartalmú készítménnyel permetezzünk. Pl. a Rézoxiklorid 50 WP használható.

dió xanthomonás