Dry, hot weather

A nyárias meleg beköszöntével az öntözés fontos része a jó kertészkedésnek, hiszen talaj típustól függően a párologtatással gyorsan veszít víztartalmából. A legnehezebb ilyenkor, hogy kerülni kell a túladagolást és az ideális mennyiséget kell kiöntözni. Napközben a növényre juttatott öntözővíz könnyen perzselést okozhat, ezért azt kerülni kell. Az öntözéskor a legjobb megoldás, ha a lombozat alá, vagy közvetlenül a talajba juttatjuk ki az öntöző vizet. Dísznövények, zöldségek felső öntözésekor, a levelek tartósan nedvesek maradnak, főként zárt zsúfolt állományok esetében, amikor a levélen fertőző kórokozó gombák gyorsan megtelepedhetnek. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor a levelek szokatlan száradása kezdetén, vagy az első gombás foltok kialakulásakor végezzük el a gombaölő szeres kezelést. Öntözött paradicsom és burgonya könnyen befertőződhet a burgonyavész kórokozójával (1. kép), amelynek a végeredménye a barnás foltokkal tarkított húsú, érésre kevésbé képes paradicsom, vagy a barnuló húsú burgonyagumó. 

burgonyavész paradicsomon

Ez a veszély fenn áll akkor is, ha a reggeli pára hosszú ideig tartó levélnedvességet hoz létre. A fertőzés megelőzésére használható a Miltox Special Extra WP nevű gombaölő szer. Legyengült, átültetett növényeknél is körültekintően kell eljárni az öntözésnél. Ha túlöntözünk, a gyenge gyökérzet nem tudja felvenni a nedvességet és rothadás, gyors tőszáradás következik be. Ha a levegő páratartalma a meleggel párhuzamosan csökken, de a talajt rendszeresen öntözzük, növényeink állapota csak részben javul. Több dísznövény érzékeny a levegő alacsony relatív páratartalmára, amelynek következtében legyengülnek, kórokozók, kártevők támadják meg őket.

Örökzöldeken gyakori ebben az időszakban a széles atka felszaporodása, vagy a pajzstetvek nagy száma. Ha láthatóan barnul, gyengül a hajtás, akkor érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy mely kártevő telepedett meg rajta és milyen rovarölő szert kell használni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor részleges, vagy teljes növénypusztulás is bekövetkezhet. A cseresznyelégy a nevétől eltérően nem csak a cseresznyét, hanem a most érő meggyet is károsítja. A kártétel során a tojásait a meggy húsába fúrja, ahol a kikelő nyüvek elszennyezik a termés belsejét. Meleg időjárásban intenzív a tojásrakás is, ezért ajánlatos védekezni a meggyen is a cseresznyelégy ellen, valamely rövid hatásidejű szerrel, hogy a tojások lerakását megelőzzük. A szőlőben a lisztharmat főként a levélen az érzékeny fajtákon látható, de egy-egy borvidéken a fürtöket is megtámadta. A szőlő peronoszpóra egy-egy borvidéken telepedett meg, ahol a meleg időjárás most megakadályozza a szaporodását. Az időjárás miatt a lisztharmatra (2. kép) kell figyelni főként, ahol a már fertőzött felület gombatelepeinek elölésére jó eredménnyel használhatjuk az alábbi szereket: Eurokén 2000 80 WG; Bordóilé+Kén Neo SC. Használatukat kora reggel, vagy késő este időzítsük, a perzselés veszélye miatt.

szőlő lisztharmat