The rainy weather is favorable for fungus

A májusi eső aranyat ér – szól a mondás. Az elmúlt hetekben azonban annyi eső leesett, amely szokatlan az eddigi évekhez képest. Mivel a csapadék sok esetben viharos széllel, sőt esetenként jéggel társult, az időjárás sérülést okozhatott gyümölcseinken, zöldségeinken. A sebek, sérülések mindig alkalmas felületet képeznek a kórokozó gombák, baktériumok számára. Az éretlen, és az érő gyümölcsökön keletkező akár láthatatlan sebeken főként a gyümölcsrothadás különböző változatai jelenhetnek meg. A moníliás gyümölcsrothadás jól ismert betegség kajszibarackon, őszibarackon, almástermésűeken, cseresznyén, meggyen egyaránt. A cseresznyén és a meggyen az utóbbi időben vált gyakorivá a glöospóriumos gyümölcsrothadás, más néven az antraknózis (1.kép). 

antraknozis meggy

A gyümölcsön kialakuló besüppedő foltok különösen az esős időszak után válnak láthatóvá gyümölcseinken. Az említett kórokozók ellen a gyümölcsérés kezdeti, vagy előrehaladott időszakában kell védekezni úgy, hogy a betakarítás előtt a rothadást megelőző növényvédő szer élelmezés egészségügyi várakozási ideje leteljen. Az esős időben az érzékeny almafajtákon gyorsan terjed az almafa varasodás (2. kép). 

almafa varasodás

Ha nem végezzük el időben a permetezést, vagy maximum 2 hetente nem ismételjük meg, akkor egyes fajtákon pl. Idared, a termésre is áthúzódhat a fertőzés. A varasodás kezelésére választhatjuk a Miltox Special Extra WP-t. Ha a fertőzés erősödik és/vagy az időjárás csapadékos marad, akkor a Miltox Special Extra WP-t felszívódó hatóanyaggal kell kiegészíteni.

Kiskertjeinkben, ahol a burgonyát korán elültettük és már a lombfejlődés állapotában vannak a növények, a burgonyavész fertőzheti a leveleket. Ha a párás, nedves időjárás hatására fel tud szaporodni ez a gomba, akkor gyors lombszáradás következhet be. Ennek valószínűsége a virágzás időszakától erősebb, de a megelőzésre már most kell gondolnunk. Ha a fejlett lombozat kialakul, akkor a burgonyát is permetezhetjük a  Miltox Special Extra WP-vel, amely kontakt készítményként előzi meg a fertőzést. Szőlőben a szőlő lisztharmat és az ország egy-egy régiójában a szőlő peronoszpóra korai megjelenése jelzi, hogy nem késlekedhetünk és a permetezést úgy kell időzítenünk, hogy a kontakt készítményekkel a permetezési fordulót 10 napnál hosszabbra ne tervezzük. Emlékeztetőül a szőlőben ajánlott növényvédő szerek: Eurokén 2000 80 WG-lisztharmat ellen; Bordóilé+Kén Neo SC-lisztharmat és peronoszpóra ellen, Miltox Special Extra WP-peronoszpóra megelőzésére.