Lemosó permetezés a gyümölcsösökben

A kórokozók és kártevők egy jelentős csoportja áttelelő alakjaikkal a fiatalabb vagy az idősebb fás részek felületén, azok kéregrepedéseiben a törzsek tuskórészén, a gyökérnyakon, a metszési felületek környezetében és a vesszők rügyeiben vészelik át a számukra kedvezőtlen téli időszakot (pl. vértetű, almalisztharmat). Számos kórokozó a nyugalmi időszakban is aktív: alacsony hőmérsékleten szaporodik (pl. az őszibarack tafrinás levélfodrosodását okozó gomba), vagy a sérüléseken, repedéseken a kezeletlen metszési felületeken fertőz (pl. a kajszi gutaütését előidéző kórokozók). Azon kórokozók illetve kártevők ellen, amelyek életciklusuk nyugalmi periódusában szervesen kötődnek a gazdanövényhez vagy valamelyik aktívan fejlődő alakjuk van jelen a gazdanövény nyugalmi szakaszában, a jól megtervezhető lemosó permetezésekkel eredményesen tudunk védekezni.

Az Olajos Rézkén gyári kombináció tartalmazza a rézoxikloridot, a ként és a paraffin olajat, - így egy készítménnyel védekezhetünk nyugalmi állapotban a baktériumos és gombás eredetű betegségek és kártevők ellen.

Bordóilé Neo SC, amely folyékony réz készítmény, nyugalmi állapotban a baktériumos és gombás betegségek (kivéve a lisztharmat) ellen védekezhetünk.

Bordóilé +Kén Neo SC egy gyári kombináció, amely egy termékben tartalmazza a réz és a kén hatóanyagot.

Hatásspektruma: baktériumos betegségek, lisztharmat, varasodás és atkagyérítő mellékhatással rendelkezik.

Miltox Speciál Extra WP a növényvédelemben legnagyobb mennyiségben használt és közkedvelt rézoxiklorid és mankoceb harmonikus kombinációja. A készítmény fokozottabb és tartósabb hatását a két hatóanyag közti szinergizmus biztosítja.

Lemosó permetezésnél rendkívül fontos a permetezés időpontjának a megválasztása. A túl korai permetezésnél a károsítók még nem kezdik meg élettevékenységeiket, a késői permetezés perzselést okozhat. A kezelést a rügypattanáshoz közeli időpontban ajánlatos elvégezni, mert ilyenkor a rügypikkely levelek alá könnyebben behatolnak a növényvédő szerek. A gondosan, idejében elvégzett lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett kémiai védekezés hatékonyságát. A rezes lemosó kezeléssel lezárjuk a metszés során keletkezett kisebb-nagyobb sebfelületeket.