Megjelent az őszibarack tafrina - időben védekezzünk!

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának tüneteit jól ismerjük. A leveleken tavasszal korán megjelenő torzulás, csavarodás, megvastagodás, vörösödés feltűnő a fejlődő lombozaton. A kora tavasszal párás, hűvös időjárásban fertőző gomba ellen megelőzéssel kell kezelnünk. Ha nem védekezünk, akkor a betegségre fokozottan érzékeny sárga húsú fajták, valamint a nektarin erősen fertőződhet. Tavasszal, ha a hőmérséklet 4-10 Cᵒ körüli és kisebb esős periódusok váltják egymást, a kórokozó életre kel és a vele szemben legérzékenyebb fiatal szöveteket, leveleket támadja meg.  A spórák terjedhetnek széllel és vízzel is. A leveleken kívül a virágok, a hajtás és a termés is az un. dérgomba áldozata lehet. A fertőzést követően az első tünetek az időjárástól függően 9-30 nap alatt alakulnak ki.

A betegség elhatalmasodásakor erős lombhullás következik be, amely jelentősen gyengítheti a fát. A levelek lehullásakor azokat összegyűjthetjük és megsemmisíthetjük, de a védekezésben a művelet csak kisebb jelentőségű. Ennek oka, hogy a tafrina a leveleket fertőzi, de a kérgen és a rügypikkelyek alatt fejlődik, miközben a hajtások megvastagodnak, rajtuk dérszerű bevonat alakul ki. A fertőzést követően a levelek, termés már nem gyógyíthatóak, ezért kell törekedni a megelőző védekezésre. A fertőzések hőmérsékleti maximuma 24 Cᵒ.

A nyár folyamán számítani lehet újabb fertőzési hullámra, ha a levegő hőmérséklete az említett érték alá süllyed. A tavaszi alapos lemosó kezelés után a védekezés sikere nagyrészt az időzítéstől függ. Ha a hajlamosító körülmények között nem feledkezünk el a reggeli harmatról sem, akkor beláthatjuk, hogy a 2016. év tavaszán a gyakori lehűléssel járó frontok és a harmat vagy esők miatt többször kell permetezni az őszibarack fákon.

Az őszibarack tafrina rokon fajai a szilvát, mandulát, ritkán a cseresznyét és a meggyet is fertőzhetik. A felsorolt tafrina gazdanövényeken használhatjuk a MILTOX SPECIAL EXTRA nevű gombaölő szert, amely kontakt módon, a levélfelületen megtapadva nyújt megelőző védelmet. A kezelést érdemes 7-10 nap múlva megismételni. Ha nem áll módunkban időben kezelni, akkor a felszívódó hatásmódú szerek közül válasszunk!