Védekezzünk idejében az atkafélék ellen!

Szőlő gubacsatka kártétel
Takácsatka kártétel almában

Megrövidült hajtásokat, deformálódott leveleket, a leveleken apró tűszúrásnyi színevesztett foltokat vagy a leveleken jellegzetes gubacsokat okoznak a különböző atkafélék. Ezáltal gátolt a növény növekedése, levél vagy akár a virágzat, fürtkezdemény száradását is okozhatják ezek a kártevőfajok. Szabadszemmel nem vagy alig látható kártevőkről van szó, leggyakrabban a tüneteket tapasztalhatjuk. Általában a szőlőben, almában, zöldségek közül pl. a paprikában okoznak kártételt. Körtében - többek között - a körte-levélbolha okoz érzékeny kártételt. Erre a kártevőre a körte hajtásvégek ragacsos állapota, a száradó, sodródó levelek hívják fel a figyelmet.

A száraz, meleg időjárás segíti a szaporodásukat, ilyenkor jelentősen nő a károsításuk. Fontos, hogy minél előbb védekezzünk ellenük, mivel rendkívül gyorsan felszaporodnak az adott helyen és ilyenkor már nehéz a védekezés ellenük.

Az atkafélék elleni védekezésben a Pyranica 20 WP kiváló készítmény. Az atkák minden fejlődési alakja ellen hatásos, hosszú tartamhatással rendelkezik ellenük, és a hasznos ragadozóatkákat is kíméli, amik szintén gyérítik a növénykárosító atkákat. Mivel felszívódó hatású szerről van szó, a gubacsok belsejében élő szőlő gubacsatkák ellen is kiválóan hat, ahol a legtöbb atkaölő szer már alig hatásos. Az atkák mellett a körte-levélbolha ellen is tökéletes.

Szőlőben a néhány leveles állapotban történő permetezés a leghatásosabb, almában, körtében, paprikában az első tünetek megjelenésekor kell használni. Törekedjünk az tökéletes permetléborításra, és nedvesítő szereket használjuk hozzá!

Dózisa: 10 liter vízhez szőlőben 3-5 gramm, almában, paprikában 3 gramm, körtében 8 gramm Pyranica szükséges.

A Pyranica 20 WP-t 100 grammos kiszerelésben zöld könyvvel rendelkezők vásárolhatják meg, mivel II. forgalmi kategóriájú szer.