Figyeljünk a szőlőre!

Fejlett hajtások a szőlőn

A fakadást követően gyorsan fejlődnek a szőlő hajtásai. Ha a hideg éjszakák elmúltával állandósul a meleg tavaszi időjárás, akkor az első permetezéssel nem késlekedhetünk. Ha a levelek egy-egy tőkén gyengén fejlődnek, netalántán torzulnak, akkor azokat közelebbről is érdemes megvizsgálni. A rügyfakadás után a meleg napokon ezeket a nedv és szénhidrát dús hajtáskezdeményeket károsíthatják a szőlő levélatkák, vagy a szőlő tripszek. Az enyhe telek után nagy számban éledő kártevők akár súlyos gyengülést is okozhatnak a tőkén. Ezért időben be kell avatkozni. A kártevők beazonosítása ekkor azért fontos, mert az atkák ellen hatásos rovarölő szerek a tripszek ellen hatástalanok!

A szőlő levélatka ellen eredményesen használható javasolt készítmény a PYRANICA 20 WP. Ha a levelek egészségesen fejlődnek, lassan elérik, vagy egyes fajtáknál már elérték azt a méretet, amelyen a fás részeken telelő lisztharmat aszkospórái – kiszabadulva a telelő burokból könnyen megtapadhatnak. A spórák szóródása csapadékos napok után következik be, amikor az elfásodott tőke vagy hajtás felületéhez közelebb eső leveleken kapaszkodnak meg. Itt a fejlődésük a hideg éjszakákat kivéve gyors folyamattal indul be és a levelek fonákján láthatóvá válnak az első szőlő lisztharmat telepek. Nevéből adódóan harmatszerű bevonatukat nehéz észrevenni, ezért óvatosnak kell lennünk ebben az időszakban. A legfontosabb, hogy a spórák megtapadását megakadályozzuk, hogy szaporodásuk ne tudjon beindulni. A hideg periódus elmúltával ezért védekezni kell a lisztharmat ellen, amely a betegség megelőzés leghatásosabb módja. Ebben az időszakban, ha nem alakul ki hirtelen lisztharmat járványt előidéző időjárás és fertőzések, akkor elegendő, ha a kontakt hatásmódú ként használjuk fel. A levelek minden oldalát törekedjünk bepermetezni, de lehetőleg a permetlé ne folyjon meg, mert a levelekről lecsepegő permetlé hatáscsökkenést is jelent. Apró cseppmérettel teljes fedettséget próbáljunk elérni.

A szőlő peronoszpóra csak akkor fertőzhet, ha rövid idő (pár nap) alatt 10 mm körüli csapadék hullik és nem hűvösek az éjszakák, a levegő hőmérséklete 10 Cᵒ feletti. Ha ezek a feltételek teljesülnek akkor a kén hatóanyag mellé tervezzük be a peronoszpóra elleni készítmény kijuttatását is. Szőlő lisztharmat és a peronoszpóra ellen javasoljuk a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC-t, vagy a RÉZKÉN 650 SC-t. Ha csak a lisztharmat elleni védelemre van szükség, akkor a MICROTHIOL SPECIAL EXTRA WP-t használjuk fel ebben az időszakban, megelőző védelemre.

Ha a hírlevélben szereplő témákkal kapcsolatban kérdése merül fel, írjon a weboldalon található linken! Cégünk rövid időn belül válaszol kérdésére!