Telelőre vonulnak a rovarkártevők

Ahogy az éjszakai hőmérséklet egyre alacsonyabb, a kártevők telelő helyük keresésére indulnak. Vannak, amelyek védetten, a talajban, vagy a fák kérge alatt vészelik át a hideget, de vannak olyanok is, amelyek csupán levélszövedékkel veszik körül magukat a hideg elleni védelem érdekében. Az utóbbi években felszaporodó és nagy károkat okozó puszpángmoly lárvája a levelek szövedékében telel és a tavasz kezdetén azonnal megkezdi kártételét. Bármilyen zord a tél, a levéltetvek átvészelik a telet tojások, vagy kifejlett állapotukban.

Az őszibarack levéltetű tojásai az ágak repedéseiben húzódnak meg a télen, hogy tavasszal korán kezdődhessen a tojásokból kikelő utódok táplálkozása, azaz kártétele. A talaj mélyebb rétegei jó védelmet biztosítanak a téli fagyok ellen a kártevőknek, de nem csak a rovaroknak. A mezei pocok a talajfelszín alatt 40-50 cm mélységben vészeli át a hideg napokat. A kamráiban felhalmozott táplálék elegendő tápanyagforrást biztosít, de télen is növelheti készleteit, mert nem alszik téli álmot.

A cserebogár pajor a hideg napokkal lassan lefelé mozog a fagymentes rétegek felé, de előszeretettel választja a komposztládát is telelő helyéül. A drótférgek, de például a cseresznyelégy bábja is a talajban éli túl a hideg napokat. A talajban telelő kártevők gyérítői lehetnek talajban élő természetes ellenségeik, amelyek jó eredménnyel pusztíthatják a sok bosszúságot okozó lárvákat, bábokat. Az őszi talajmozgatással mi is sokat tehetünk ellenük, mivel a kártevők életfeltételeit rontjuk, így könnyen legyengülnek és elpusztulnak.

Nem szabad megfeledkezni az őszi talajmozgatás további nagy előnyeiről, amikor a talaj átlevegőzése javul, a csapadék mélyebb rétegekbe való lejutása könnyebbé válik. A gyomosan hagyott sűrű növényzetű területeken a kártevők betelelése a számukra kedvezőbb körülmények miatt nagyobb mértékű. Ilyen területeken rakja le nagy számban áttelelő tojásait a spanyol csupasz csiga is, ezért az őszi talajmozgatás az elgyomosodott területeken még nagyobb jelentőséggel bír.