Mit tehetünk a virágzás előtt, vagy a virágzásban a károsítók ellen?

A mandula javában virágzik már, a melegebb fekvésű területeken a kajszibarack virágai is kifakadtak és az őszibarack virágok sziromlevelei is bomladoznak. A cseresznye a meggy még csak zöldbimbós állapotú. A lemosó kezeléseket, ha eddig nem sikerült elvégezni, akkor a létezik olyan készítmény, amivel színes bimbós állapotig még elvégezhető ez a fontos művelet, de a korábbi állapotokra érvényes dózist csökkentve kell alkalmaznunk.

Az AGROKÉN, amely poliszulfidkén és paraffinolaj tartalmú, az almában, szilvában és körtében például rügyfakadástól pirosbimbós állapotig, őszibarackban pedig a rügypattanás és a pirosbimbós állapot között csökkentett dózisban felhasználható. Körtében ennek a lemosó készítménynek a felhasználása jelentős hatást gyakorolhat a körte-levélbolha áttelelő, kifejlett alakjai ellen, amelyet tehát a színes bimbós állapotig elvégezhetünk. Ezzel szemben az OLAJOS RÉZKÉNt lemosó szerként csak a rügypattanáskor használjuk fel!

Az OLAJOS RÉZKÉN rézoxikloridot, ként és paraffinolajat tartalmazó közkedvelt készítmény, almában, körtében, szőlőben már nem csak lemosó szerként a rügypattanáskor használható, de tervezhető a vele való permetezés a későbbi fejlettségi stádiumokban is a lemosó szer dózisnál alacsonyabb 4 l/ha dózisban. A vegetációban való felhasználását almástermésűekben a gyümölcs kötődésétől, szőlőben pedig a fürtmegnyúlást követően iktassuk be a permetezési fordulókba. Cseresznyében, meggyben és kajszibarackban a virágzás időszaka a moniliniás hajtáselhalás kórokozó gomba számára kiemelt fertőzési időszak. A virágon keresztül bejutó károsító virág és hajtáselhalást okoz. Ennek megakadályozása érdekében az említett kultúrákban virágzásban védekezzünk!

Használjunk 2, vagy 3 alkalommal ebben az időszakban felszívódó gombaölő szer hatóanyagot a monilinia ellen! Az almában és az őszibarackban az első kifakadó leveleken számíthatunk a levéltetvek korai kártételére. Az első egyedek és/vagy tünetek megjelenésekor használjunk rovarölő szert! Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!