Óvjuk az érésben lévő termést!

Augusztus hónapban a kánikulai meleget záporok, zivatarok szakítják meg, amely lehűléssel jár együtt. A párás, csapadékos klíma megfelelő közeget teremt a sérült vagy ép gyümölcsök felületén megtapadó szürkerothadás fertőzésének. A gombakórokozó szürkerothadás a gyümölcsöt károsító rovarok, a heves zivatarok, vagy a vékony terméshéj megrepedése révén juthat ideális, szénhidrátban növekedő beltartalmú táptalajára, ahol gyorsan elszaporodik a fülledt, párás és nedves körülmények között. Ezért ez az időszak komoly veszélyt jelent a termés mennyiségére, minőségére.

Egyes gyümölcsökön fokozott a veszély az ott károsító rovarok miatt. Egyes esetekben a rovarok nyitnak kaput a szürkerothadásnak, mint a tarka szőlőmoly lárvája, amelynek a nyomán a korai rothadás észrevétlenül indul el a szőlőfürtökön. Más esetben a rothadással együtt vagy azt éppen megelőzve károsít a márványos poloska, amelynek tömeges jelenléte és a szürkerothadás együtt tizedeli a termést a barackféléken.

Gyakori jelenség az érésben lévő gyümölcs rothadásával együtt vagy azt követően megjelenő muslicafélék. Ezeket a fajokat a rothadás illatanyagai vonzzák a gyümölcsökhöz. Az ecetmuslica mellett megjelenő foltosszárnyú muslica népessége fokozhatja a károkat. A szürkerothadás általi kár megelőzése érdekében szőlőben biztosítani kell a jól átszellőző fürtzónát. Korábban a fürtzáródás állapotában megelőző céllal védekezhettünk a kórokozó ellen.

Most a csapadékos időszak után az érési idő és a gombaölő szer várakozási idejének figyelembe vételével választhatunk növényvédő szert a rothadás megelőzésére. A fertőzés kezdeti állapotában jó eredményt érhetünk el a kórokozó ellen, de az elhatalmasodott rothadás csapadékos időszakban nem, vagy nehezen megállítható. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az érő gyümölcsöt, és ha szükséges, akkor a kártevő rovarok ellen is időben védekezzünk. Ezeknek a kártevőknek az ismertetése következő cikkünkben olvasható majd