Szeszélyes április – egyre több károsító megjelenésére számíthatunk!

Meggy virág

A meleg tavaszi időjárást követően a lehűlés a virágzó gyümölcsfákon károsodást idézhetett elő. A virágzás időszaka a növény számára az egyik legérzékenyebb időszak, ezért az ilyenkor a gyümölcsfát érő szélsőséges időjárás, fizikai hatások vagy tápanyaghiányos állapotok gyengítik a növény természetes ellenálló képességét kórokozókkal, kártevőkkel szemben.

Emiatt érdemes gyakran megvizsgálni a növényeket és időben fel kell fedezni egy-egy kártevő, kórokozó megjelenését, hogy a komoly kártétel kialakulása előtt be tudjunk avatkozni. A virágzó cseresznye és meggyfákon ebben az időszakban kell elvégezni a moniliniás hajtáselhalás elleni védekezést. Elhúzódó virágzás esetén akár 3 alkalommal is szükség lehet védekezésre. A cseresznye és a meggy fő kártevője a cseresznyelégy még nem repül, ellene csak később a rajzás időszakában kell védekeznünk.

Ennél a kártevőnél korábban jelenhet meg a májusi cserebogár imágója, amely az erdő melletti gyümölcsösök szegélyében nagy kártételt okozhat. Megjelenésére április második felétől számíthatunk. A betelepülő cserebogár az esti órákban aktív táplálkozást folytat és repül. A tojásrakása előtt az imágók ellen elvégzett hatékony védekezéssel meg tudjuk akadályozni a tojásrakást. A lerakott tojásokból kikelő lárva előszeretettel táplálkozik zöldségek nedvdús gyökerén és gumóin, de gyümölcsfák, különösen a meggy gyökérzetén is. A kártétele következtében a legyengült gyümölcsfák lombozata ritkul, sárgul, a terméshozam jelentősen csökken.

A korábban elvirágzó csonthéjasok közül a kajszibarackon már láthatóak a moniliniás hajtáselhalás tünetei. A fagyok elmúltával és a lombkorona megerősödésével ezeket a zöldmetszés alkalmával érdemes eltávolítani és megsemmisíteni. Ügyeljünk arra, hogy nagyobb sebfelületeket ezekkel a visszametszésekkel ne hozzunk létre!