Permetezési tanácsok gyakori esőzések idején

A júniusban lehulló heves, gyakran nagy mennyiségű csapadék, néhol erős szél befolyásolja a növényvédelem, permetezéseink hatékonyságát. A kiskertekben ugyan úgy nehéz a növényvédő szerek megválasztása, mint a nagyüzemekben ebben az időszakban. A csapadékmentes napokon végezzük el a permetezést, hogy a kezelés végétől számítva legalább 2 óra teljen el a következő csapadék érkezéséig, hogy a hatóanyag a növény felszínén ki tudja fejteni hatását, a szisztemikus készítményeknél fel tudjon szívódni.

Ha a levél benedvesedésével járó csapadék hull ezen időszakon belül, akkor a kezelést meg kell ismételni, mert valószínűsíthetően a kívánt hatás akadályozott és elmarad. A felületen ható kontakt készítmények hatása még kevésbé garantált a csapadékos periódusban. Ezekkel a növényvédő szerekkel a permetezést gyakrabban kell elvégezni, a hatás elérése érdekében. A tapadás és terülés fokozása érdekében vegetációs időben is használható olajtartalmú készítmény az OLAJOS RÉZKÉN, amely nem perzsel, jól terül és a nehezen elérhető növényi részeken is kifejti hatását.

Almában eredményesen használhatjuk az alma ventúriás varasodása, szőlő peronoszpóra és lisztharmat ellen is. Ügyeljünk arra, hogy erős napsütésben, 25 ◦C feletti hőmérsékletnél ne használjuk! A gyakori esőzések idején ritka az az időszak, amikor a száraz levelet permetezhetjük. A kálcium és kéntartalmú lombtrágyaként használható PERETRIX CA+S a ként poliszulfid formában tartalmazza.

A kálcium a növények ellenálló képességét, egyenletes gyökérnövekedését biztosítja. Felelős a szénhidrát anyagcsere megfelelő működéséért. A kén a növényi fotoszintézishez elengedhetetlen, fontos a fehérjék, vitaminok felépítésében. A PERETRIX CA+S előnyös tulajdonsága, hogy a nedves levélfelületre is kijuttatható valamint az említett tápelemek biztosítása mellett a levélfelületen az elemi kénnél jobb hatásfokkal alkalmazható. Növényvédő szerekkel és más termésnövelő anyagokkal történő együttes kijuttatás előtt keverési próbát szükséges végezni! Réz tartalmú anyagokkal nem keverhető!