A dió terméshéj barnulásának okai

Az elmúlt években egyre nagyobb mértékben megfigyelhető a dióhéj korai barnulása, rothadása, majd az érés előtti korai terméshullás. A termés minősége romlik, mennyisége csökken, a csonthéj felületén foltok alakulnak ki. A csapadékos években ezekkel a tünetekkel korábban is találkoztunk már, amikor a tartós nedvesség hatására baktériumok fertőzik a terméshéjat, amely rothadni kezd.

Ebben az esetben a száraz vagy nedves rothadás a termést is érintheti, amely korábban lehull. A diótermesztők által jól ismert baktériumos betegségek ellen ezekben a csapadékosabb évjáratokban védekezni kell megelőző jelleggel. A baktériumos eredetű terméshéj és termésrothadás mellett 2011 óta új károsító tehető felelőssé Magyarországon a dió korai terméshullásáért és a jelentős termésveszteségért.

A dióburok fúrólégy első kártételét ekkor ismerték fel először hazánkban, majd az évek múlásával gyorsan megtelepedett Magyarországon és ma már minden diótermesztő körzetben és szórványban fejlődő fán megtalálhatjuk kártételét. A rajzás már a nyár folyamán elkezdődhet, de a fő kártételi időszak augusztus és szeptember hónapokban figyelhető meg.

A fúrólégy tojásait a dió terméshéjába helyezi, ahol a kelő lárva a nem kifejlett termés héjával táplálkozik. Ennek során kezdődik el a baktériumok fertőzésére is jellemző rothadás. A termés csonthéján foltok alakulnak ki és a dióbél sem fejlődik tovább. A dióburok fúrólégy lárvája a terméshéjban bábozódik a fán, vagy a korai hullással a talajon. A bábok a talajra esve, majd oda befúródva húzódnak telelőre. A kártevő elleni védelem nem egyszerű, hiszen a sok méter magas diófák hatásos rovarölő szeres védelme nehezen megoldható.

A védekezésre július végén és augusztusban kijuttatott inszekticidek használhatóak, de azok csak megfelelő fedettség mellett tudnak eredményt elérni. A rovarölő szeres kezelést akár 3 alkalommal is el kell végezni a rajzáshoz igazítva a teljes siker érdekében. A házak közelében lévő diófák permetezésekor körültekintően, az ember egészségét szem előtt tartva járjunk el! A termések korai hullásakor, ha már a kezdetekkor összegyűjtjük a hullott termést, vagy fóliatakarással akadályozzuk a lárvák, bábok talajba kerülését, ezzel gyéríthetjük az áttelelők számát.