Október a záró permetezések, őszi lemosó kezelések időszaka

Amikor a napközbeni időjárás októberben a nyár végét idézi, és a levegő hőmérséklete 10 ◦C vagy fölé emelkedik, akkor tanácsos elvégezni a záró permetezéseket, vagy később az intenzív lombhullás után az őszi lemosó kezeléseket. A záró permetezéssel és az őszi lemosó kezeléssel már nem az ez évi termés érdekében avatkozunk be, hiszen a kezelés ekkor a betakarítás után történik, hanem a fákon, szőlőtőkéken a télre készülő károsítók gyérítésére szolgálnak. 

A záró permetezést közvetlenül a betakarítás után javasolt elvégezni. A gyümölcsfák levelein élő és fertőzőképes kórokozók, mint például az almafa varasodás, almafa lisztharmat, szőlő lisztharmat, szőlő peronoszpóra, csonthéjasok levélbetegségei, vagy a telelésre készülő kártevők, mint például az almamoly, vértetű, levéltetvek számát csökkenthetjük a beavatkozás által. Az őszi lemosó kezelést inkább a lombhullás után végezzük, amikor a fás részeken megbúvó, de még kevésbé ellenálló károsító alakot gyérítjük. Ha a növények közül a szőlőt említjük példaként, ott augusztus végén, szeptemberben alakultak ki a szőlő lisztharmat áttelelő képletei.

A leveleken helyenként látható a szőlő peronoszpóra, amely ebben az évben kevés problémát okozott a szőlőművelők számára. Ez a kórokozó a levelek lehullásával kerül telelő helyére. A szőlőfürtök összeszáradt és vesszőkön telelő bogyóin, vagy a vesszőkön vészeli át a telet az utóbbi időben fokozódó problémát jelentő fekete rothadás. A szőlőmolyok bábozódása a kéreg repedéseiben történik meg, ahol a kéreg védelme alatt húzódnak meg a hideg elől. A kígyóaknás szőlőmoly kifejlett lepke alakban telel, szintén a kéreg védelmezésében. A kéregrepedések megfelelő telelő helyet biztosítanak az amerikai szőlőkabóca tojásainak, vagy a pajzstetvek számára is.

Ha az őszi lemosó kezelést októberben el tudjuk végezni, akkor ezen telelő károsítók életfeltételeit gyengítjük, vagy semmisítjük meg, így a tél beálltával legyengült károsító hamarabb elpusztul. Az őszi lemosó kezelést a tavaszi lemosással azonos módon, nagy lé mennyiséggel, áztatás szerűen javasolt elvégezni. A legszélesebb hatásspektrumú lemosó készítmény ként, rezet és paraffinolajat is tartalmaz pl. OLAJOS RÉZKÉN. A speciális szárító hatással rendelkező poliszulfidkén és a kártevők ellen hatásos paraffinolaj hatóanyagai az AGROKÉN-ben találhatóak, amelyet eredményesen használhatunk, ha komolyabb lisztharmat problémák alakultak ki a vegetációban. Ne feledjük, hogy megfelelő hatás, csak nagy lé mennyiség alkalmazásával lehetséges!