A hideg után a monilinia okoz nagy károkat

Május első hetében a csapadékos időjárás és a levegő hőmérsékletének csökkenése miatt nehéz volt megvédeni főleg a meggy és kajszibarack fákat azok egyik legnagyobb veszélyt jelentő és évről évre fertőző gomba kórokozójától. A virág és hajtásfertőző monilinia már a virágzás kezdetén a virágokat, azon belül a porzószálat és a sziromleveleket fertőzi. A hűvös, párás, csapadékos időjárás esetén a fertőzés akár pár óra alatt bekövetkezhet. A fertőzési forrás az elmúlt évben fertőzött hajtások sebei, a fán maradt tavalyi termés múmiái, ahonnan a szél és az eső útján jutnak a fertőző spórák a virágra.

A hűvös időjárásban a virágzás vontatott, ezért hosszabb a virág fogékony periódusának ideje. Azáltal, hogy a fertőződés a virágzásban történik a védekezést is erre az időszakra kell időzíteni és meg kell akadályozni, hogy a kórokozó életképesen fejlődjön tovább a virágkocsányon keresztül a háncsszövetben. Ha korábban a megelőző lépéseket megtettük, azaz eltávolítottuk a gyümölcsmúmiákat, lemetszettük az elhalt ágakat és elvégeztük a lemosó kezelést, akkor a virágzás időszakában kell védekezni.

A virágzás kezdetén, amikor a zöld bimbós állapot után megjelennek a sziromlevelek, végezzük el az első megelőző permetezést, a kórokozó ellen engedélyezett, lehetőleg felszívódó gombaölő szerrel. A fővirágzásban újabb kezelés szükséges, majd a teljes siker érdekében a virágzás végén is védekezni kell. A fertőződéskor a teljes virágcsokor áldozatul eshet, de sajnos az sem ritka, hogy a virágon át bejutó gomba a hajtás egy részének, vagy egészének pusztulását okozza. Ilyen esetben a virágok, levelek hirtelen lankadnak, majd leszáradnak, az elhalt részek határán mézgás cseppek jelennek meg.

Ha a gyümölcsfánk a fogékony fajták közé tartozik, akkor a virágok több mint fele áldozatul eshet. A fertőződés mértéke a fajta után sorrendben a fa korától, általános kondíciójától és az alanytól is függ. Fontos tehát, hogy ha fogékony fajtát választottunk, akkor minden évben biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást, erősítsük a növényeket! A hajtáspusztulás tüneteinek jelentkezésekor a beteg részek visszametszését óvatosan végezzük, a drasztikus beavatkozást kerüljük!