Eső után még érdemes permetezni az őszibarack fákat

Tafrina nektarinon

A hűvös, fagyos tavaszi időjárást a csapadékos, párás május követte. A hidegtűrő, ill. hűvös időjárásban fertőző kórokozók felszaporodása korán elkezdődött és jelenleg is zajlik. Az őszibarack, nektarin levelén sok héttel ezelőtt láthatóvá vált a tafrinás levélfodrosodás. Míg a melegebb tavasszal jellemezhető évjáratokban csak az érzékeny fajták betegszenek meg, addig az idei évben nehezen találunk olyan őszibarackot, nektarint, amely nem fertőződött volna.

A kórokozó a vesszők felületén telelő dérgomba, amely már 3-4 ̊C léghőmérsékleten, párás, csapadékos időben megkezdi élettevékenységét és fertőzi a frissen kihajtó leveleket. A gomba első tünete a kis levelek torzulásával, vastagodásával, hólyagosodásával, elszíneződésével jelentkezik, főként a hajtások csúcsán. Súlyos esetben a hajtás minden levelére kiterjed a kórokozó. Ha nem védekezünk, akkor a tetemes számú beteg levél lehullik, a hajtások felkopaszodnak, gyengülés következik be, és a fertőzés átterjed a gyümölcskezdeményekre, amelyek szintén torzulnak, lehullanak. 

A fertőzési periódus a felmelegedéssel és a nyárias időjárás állandósulásával véget ér. Amíg az időjárás nem változik, és nem melegedik fel a levegő 15-20  ̊C fölé, a védekezést folytatni kell. Ez ellen a betegség ellen a lemosó kezelés után röviddel javasolt elkezdeni a permetezést. A rügyfakadás után a réztartalmú szerek megválasztásával óvatosnak kell lenni, mert az őszibarack fajták a réz hatóanyagra érzékenyek. Vannak azonban olyan rezet tartalmazó készítmények, amelyek a későbbiekben is használhatóak kockázat nélkül.

A színes bimbós állapottól érdemes áttérni a felszívódó hatóanyag használatára, amelynél csapadékos időben a hatóidő hosszabb és a kezelés után 2 órával érkező csapadék már nem gátolja a hatáskifejtést. A kezelést tehát addig kell folytatni, amíg a levegő hőmérséklete nem emelkedik meg tartósan. A lehullott leveleket érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni, mert a fertőző anyag ezeken is fennmaradhat. A kórokozó a nyár közepén időjárástól függően még fertőzhet, amikor védekezésre ismét szükség lesz.