Bízzunk a régóta ismert magyar gyártású növényvédő szerekben! Használjunk BORDÓILÉ NEO SC-t az almafa varasodás, burgonyavész, szőlő peronoszpóra megelőzésére!

A csapadékigényes kórokozók számára kedvező májusi időjárás megteremtette többek között az almafa varasodás, burgonyavész, szőlő peronoszpóra fertőzési feltételeit. Ha kellő mennyiségű fertőző anyag van jelen, növényeink környezetében, akkor az első fertőzés és kórokozó felszaporodás elindult. A hideg napok ugyan késleltették a fertőző gombák fejlődését, de június első napjaiban már ez sem gátolja a tünetek felszaporodását.

Az almafa varasodás, ahogy áprilisban már írtuk, az alsó leveleken jelenik meg elsőként szürke foltok formájában, ahonnét a fertőző anyag a terméskezdeményeket is befertőzheti. A burgonya és a paradicsom esetében a zárt növényállományban gyorsan szaporodó burgonyavész az alsó leveleket, majd a teljes lombot fertőzheti.

Paradicsomnál előfordul, hogy a levelek kevésbé, inkább a termés fertőződik, amely barna beszűrődésekkel mutatkozik meg és a termés nem érik be. Burgonyánál a lomb fertőződése után a talajban fejlődő gumók is kárt szenvednek és a gumóhús bebarnul. Szőlőben a szőlő peronoszpóra is a csapadékigényes gombák közé tartozik.

Ha gyakori kevés eső vagy tartós levélnedvességet okozó csapadék áztatja az ültetvényt és a spórák jelen vannak, akkor a leveleken kifakuló sárga foltok fejlődnek, amelyek fonáki részén szürkésfehér telepek alakulnak ki, felkészülve a sorozatfertőzésekre. Érdemes az első tünetek megjelenése előtt olyan készítményt használni, amely részben megerősíti a növényi szöveteket, részben elpusztítja a felületen megtapadó gombát.

A tiszta és szennyeződésektől mentes BORDÓILÉ NEO SC Magyarországon gyártott megbízható készítmény, amely ökológiai termesztésben, kiskertekben, integrált termesztésben is használható. Utóbbi esetében hatóanyaga felszívódó hatóanyaggal jól kombinálható. A BORDÓILÉ NEO SC mellett a termék kénnel kiegészített és ezáltal széles hatásspektrummal rendelkező testvére a BORDÓILÉ+KÉN NEO SC, amely többek között lisztharmat ellen is megfelelő védelmet biztosít. A felhasználás gyakoriságát a csapadékos időjárás, a fajta érzékenysége, vagy az esetlegesen már bekövetkezett fertőzések gyakorisága szerint határozzuk meg!