Kártevők veszélyeztetik kertjeinket, ezért ne késlekedjünk megvédeni növényeinket!

Levéltetvek rózsa hajtáson

Június első felében, az időjárás melegebbé válásával egy időben levéltetvek lepték el gyümölcsfáinkat, dísznövényeinket, és a zöldségféléket. A szárnyas alakok megjelenése csak előhírnöke a nagy létszámú kolónia kialakulásának, amelyben tömegével kelnek ki a szívó kártevők. Kártételükkel legyengítik a hajtásokat, ezért a terméskötődés, érés, szín és ízanyagok berakódása is hiányt szenved.

Dísznövényeknél a virágképződés, hajtásnövekedés gyengül, esztétikai értéke leromlik a növénynek. A levéltetvek többsége a hajtások végén telepedik meg és szaporodik fel, mert annak szénhidráttartalma a vonzó táplálékot biztosítja. A fajok egy részénél a táplálkozás, hajtás és levéltorzulással jár, míg más fajok esetében csupán gyengül a növény. A torzulás megléte nagy mértékben befolyásolja a hatásos rovarölő szerek körét, hiszen a torzult levelek között megbújó levéltetű ellen csak felszívódó szerrel védekezhetünk hatásosan.

Ha elmulasztjuk a kezelést, akkor a növényeken tömegével szívogató levéltetű mézharmat termelése hatására ragacsossá válik a felület, amely könnyen észrevehető. Emiatt a kiválasztott mézharmat miatt jelennek meg aztán a hangyák is a megtámadott növényen, hiszen tartalmas táplálékuk lehet. Dísznövényeken az ilyenkor bevált védekezés a lassan bomló levéltetű irtó szerek használata, de a levélzöldségek, gyümölcsök esetében már nem szívesen használunk tartós hatású, vagy a hasznos élő szervezetekre is káros anyagokat.

A levéltetvek megjelenése után röviddel azok természetes ellenségei jelennek meg, amelyeket érdemes megóvni, hisz ezek biztosítják a kártevő egyedszám alacsony szinten tartását. A levéltetvek természetes ellenségei a katicabogarak, fátyolkák, zengőlégy, ragadozó poloskák, gyilkosfürkészek, pókok. Ha szelektív, a levéltetűt irtó növényvédő szert választunk, akkor ezeket a hasznos szervezeteket megkíméljük, könnyebben kialakulhat a kártevő-hasznos szervezet egyensúly.

A védekezéskor a másik fontos szempont, hogy a kezelést követően rövid időn belül szermaradék nélkül fogyasztható legyen a termény, hisz gyakran az érésben, szedés előtt kell megoldanunk ezt a kártevő problémát. Emiatt részesítsük előnyben a rövid várakozási idejű, természetes hatóanyagú rovarölő szereket!