A paradicsom érésekor is figyeljünk a kórokozókra, kártevőkre!

Az egyik legkedveltebb, házikertekben is gyakran termelt zöldségfélénk a paradicsom. Gyakori vírusfertőzéseit elkerülhetjük, ha egészséges vetőmagot használunk, vetésváltást végzünk és ügyelünk arra, hogy a talajban ne legyenek elhalt beteg paradicsom növényi maradványai. Fontos lépés a vírusok megelőzésében, hogy a paradicsomok körül a gyomnövényeket elpusztítjuk, valamint kerüljük a mechanikai átvitel lehetőségét és betartjuk a higiéniai előírásokat.

Beteg, tünetes növényeket lehetőség szerint távolítsuk el az egészséges növények közül. Oldalhajtások eltávolításakor használjunk gumikesztyűt! A vírusok egy része kártevő vektorokkal fertőzi be a növényt. A növények rendszeres átvizsgálásakor, ha tripszek vagy levéltetvek felszaporodását, netán kabócák jelenlétét észleljük, akkor időben végezzük el a rovarölő szeres kezeléseket!

A vírusok mellett a legveszélyesebb kórokozó a paradicsomvész. Sűrűn ültetett állományban, gyakori csapódó vízsugarú öntözésnél, vagy csapadékos időjárásban fertőz a gomba. A leveleken barnuló, majd száradó foltok kiterjednek. A termésen beszűrődő barna foltok jelennek meg. A gyorsan szaporodó tünetek ellen már nem tehetünk semmit, ezért a megelőzés ennél a kórokozónál is nagyon fontos.

A hajlamosító feltételek fennállásakor végezzünk megelőző kezelést BORDÓILÉ NEO SC-vel. Ajánlott 7-10 napos időközönként permetezni, ha csapadékos az időjárás. A BORDÓILÉ NEO SC több gombabetegség megelőzésében is hatásos. Többek között az alternáriás és szeptóriás gombabetegségek ellen is használható paradicsomban.

A vírusvektorok elleni védekezést a kártevő megjelenésekor végezzük, úgy, mint a veszélyes invazív kártevő a vándorpoloska vagy az ázsiai márványospoloska ellen. Utóbbi poloskák ellen az időzítés akkor sikeres, ha a kelő fiatal lárvák ellen kezelünk, amikor a tojásból kelve azok még egy csoportban könnyen elérhetők. Rovarölő szert csak úgy válasszunk, ha a permetezéstől a termés beéréséig a várakozási idő biztosan eltelik! A felsorolt kórokozók és kártevők károsítása hatására nem csak a leveleken jelennek meg a tünetek, hanem az érő termés is minőségi kárt szenved (poloskáknál csak a termés) és legvégső esetben fogyaszthatatlanná válik.