Mikor védekezzünk a gyümölcsrothadások ellen?

Az érési időn túljutott gyümölcsöknél a rothadások elleni kezelések ideje már nem lehet kérdés. Ha nem védekeztünk és az időjárás is kedvezett a rothadásoknak, akkor ennél a betegségcsoportnál a tünetek erősödésekor már hiába kapkodunk. A csapadékos, szeles, párás időjárás hatására a száraz időjárásban inaktív kórokozók tüneteinek megjelenésével számolhatunk.

A rothadások közül a moniliniás gyümölcsrothadás már az érés előtt veszélyezteti a termést. A fertőzést ebben az időszakban két kórokozó Monilinia gomba idézheti elő, amelyek egyike csak sebzéseken át, míg a másik az ép szöveteken keresztül is fertőzheti a gyümölcsöt. A fertőzés a fogékony fajtáknál erőteljesebb tünetekkel és fertőzési gyakorisággal jelenik meg.  Ha alaposan elvégeztük a megelőző lépéseket és a gyümölcsmúmiákat eltávolítottuk, a fertőzés akkor is bekövetkezhet. A sebzéseken keresztül fertőző gomba számára a rovarkártétel, jégeső, fizikai sérülés, laza szövetek egyaránt hozzá segíthetik a gombát a fertőzéshez. A monilinia mellett a szürkerothadás az a kórokozó, amely szinte mindenütt jelen van és képes a gyors fertőzésre.

A sebzések nem mindig szükségesek a kórfolyamat elindulásához, de a leggyakoribb komoly fertőzések sebzéseken keresztül valósulnak meg. Ebben az esetben is a rovarkártétel, madárkár, jégeső, fizikai sérülés segítheti a gombát a bejutásban. A szőlő szürkerothadás jól ismert betegség, amely gyakran a tarka szőlőmoly lárva kártétele nyomán alakul ki gócosan. A fertőzés másik gyakori oka a szőlőfürtök tömöttsége, amely fajtafüggő. Egyrészt a tömött fürtök bogyói könnyen megrepedhetnek az érés folyamán, ahol a fertőzés gyorsan terjed, másrészt ezekben a fürtökben a megelőző védekezés is nehezebb, mert a fürt belsejébe a legjobb permetezési technika mellett sem tud eljutni a megelőzés érdekében kijuttatott hatóanyag.

Ezek alapján a csapadékos időjárás elmúltával az őszibarack fákon az érés előtt, szőlőnél pedig a fürtzáródás időszakában célszerű elvégezni a felszívódó hatóanyagú rothadás elleni készítmény kijuttatását. Jégverés után a felszívódó rothadás elleni hatóanyagot az őszibarack, nektarin kivételével egészítsük ki réztartalmú készítménnyel, amely a növényi szövetek megerősítésében fontos szerephez juthat ekkor, de a felszínen lévő kórokozók, baktériumok, gombák gyérítésében is segítségül szolgálhat. Javasolt készítmény: BORDÓILÉ NEO SC.